Bebek Anne Karnında Nerede Bulunur? 2021
Anne karnındaki bebek tam olarak nerede yer alır? sorusu her hamile kadının aklını kurcalayan bir husustur. Bebeğin eşi diye bilinen; anne ile bebek arasındaki bağlantıyı sağlayan plasenta, hamileliğin 1. ayında oluşur.
Bu; bebeğin beslenmesinden ve gelişiminden sorumlu bir organdır. Sperm ile yumurta hücresi döllendikten bir süre sonra bebek küçük bir yumak (blastosit) hâlinde rahim duvarına tutunacaktır.
Hamileliğin 4. haftasından sonra bebek 1-2 mm boyutuna ulaşır. Ultrasonda görüntülenebilmesi için bir süre daha beklemeye ihtiyaç vardır.
Bebek Anne Karnındaki Yeri
- haftadan itibaren bebeğin büyümesi hızlanır ve embriyo artık fetüs evresine geçiş yapar. Fetüs, başlangıçta hep yer değiştirir. Yani sabit bir yeri yoktur.
Bununla birlikte; bebek anne karnında nerede bulunur? sorusuna ‘amniyon kesesinde, amniyon sıvısının içinde’ diye cevap verilebilir.
Bebek, rahim içinde bu keseye yerleşmiş durumdadır. Amniyotik sıvının yanı sıra, plasenta da bu kesede yer alır. Amniyon kesesindeki sıvı bebeğin basınç ve sıcaklık gibi olumsuz şartlardan etkilenmesini önler. Bebeğin kolayca hareket etmesini sağlar.
Ayrıca bu sıvı bebeği darbelerden, enfeksiyonlardan, kordon sıkışmasından, travmalardan da korur. Bebek bu sıvıyı teneffüs eder ve yutar. Böylelikle amniyon sıvısı onun sindirim ve solunum sistemini de geliştirir.
Bebek 5 aylık olduktan sonra hareketleri hissedilmeye başlanır. Devamlı tekme atar, rahim içinde döner, yer değiştirmeyi sürdürür. Hangi pozisyonda rahat edeceğini bulana dek hep hareket hâlindedir.
Doğum Yaklaşırken Bebeğin Anne Karnındaki Pozisyonu
Hamileliğin 8. ayından sonra bebeğin anne karnındaki pozisyonu pek değişmez. Çünkü artık rahimde kapladığı yer iyice artmış ve hareket alanı daralmıştır. Bundan dolayı hareketleri eskisine göre daha az olacaktır.
Bebeğin kafa yapısı esnek ve yumuşaktır. Hamileliğin 9. ayında artık doğuma hazırdır. Rahimde ters pozisyondadır ve doğumu beklemektedir.
Doğum yaklaştığında nişan gelmesi ve suyun gelmesi gibi olaylar gerçekleşir. Rahim ağzı açılır ve bebek doğum kanalında ilerler. Eğer rahim ağzı yeterli açıklığa ulaşmazsa, bebeğin büyüklüğü doğum kanalından geçişine izin vermeyecek şekildeyse veya normal doğumu engelleyen başka bir faktör varsa sezaryen ameliyatı tercih edilir.