Şeker Ameliyatı Nasıl Olur? 2021
Şeker ameliyatı, bu hastalığın tedavisi için gerçekleştirilen bir cerrahi operasyondur. Mide hacminin küçültülmesiyle uygulanan şeker ameliyatı, hastanın tüketeceği besin miktarını kısıtlar. Yani yiyeceklerin depolanabileceği fazla alan kalmayacağı için hasta az yiyerek doymaya başlayacaktır. Ayrıca uzun süre tok kalacaktır.
Şeker hastalığı ameliyatının diğer bir aşamasını da bağırsaklara yapılan müdahaleler oluşturur. İleal interpozisyon tercih edilmişse alt – üst bağırsak bölümlerinin değiştirilmesine gerek duyulur. Ancak transit bipartisyon ameliyatı uygulanıyorsa ikinci bağırsak yolu meydana getirilir. Zaten çoğunlukla bu yöntemden faydalanılır.
Hastanın vücut kitle indeksi 35 veya üzerindeyse obezite ameliyatına da ihtiyaç duyulabilir. Burada da amaç, şeker ameliyatındaki gibi, hastayı metabolizma problemlerinden kurtarmaktır.
Şeker Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Şeker hastalığı ameliyatı farklı yöntemlerle gerçekleştirilir. Hangi yöntemin kullanılacağını hastanın sağlık durumu belirler. Fazla kilolu olanlarda hekimler metabolik cerrahi değil, bariatrik cerrahiye yönelir.
Metabolizma rahatsızlıklarının şeker hastalığından kaynaklandığı düşünülüyorsa transit bipartisyon ya da ileal interpozisyon ameliyatına başvurulur.
İleal interpozisyon ameliyatı esnasında, bağırsağın insülin hormonunu baskılayan bölümü yer değiştirir ve organın son kısmına yerleştirilir. Onikiparmak bağırsağının bir bölümü de dışarıda kalır. Bu itibarla safra ve pankreas sıvıları yiyeceklerle daha geç temas eder.
Transit bipartisyon ameliyatı ise iki ayrı bağırsak yolunun oluşturulmasına dayanır. Bu, yiyeceklerin sindirilme sürecini hızlandırır. İnsülin salgısında artış meydana getirir. Yani bu ameliyatta önceki operasyonda olduğu gibi yiyeceklerin emilimine değil, bağırsağın akış şemasına odaklanılır. Bu yöntem mineral-vitamin eksikliklerine de sebep olmadığı için avantajlıdır.
Kimler Şeker Ameliyatı Olabilir?
Şeker hastalığı ameliyatı olanlar, ameliyatsız yöntemlerin hiçbir şekilde sonuç vermediği hastalardır. Yoksa, her şeker hastasının ameliyat edilmesi söz konusu değildir.
Pankreas organı yeterli seviyede insülin üretebiliyorsa, hastanın şeker nedeniyle doku kaybı artıyor ve bunun önüne geçilemiyorsa çözüm yolu şeker ameliyatıdır. Fakat bu ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için hastanın vücut kitle indeksi 25-35 arası olmalıdır. Bunun altında veya üstünde bir vücut kitle indeksine sahip olmak şeker ameliyatına engel teşkil eder.
Şeker ameliyatı Tip 1 şeker hastalarına uygulanmaz. Bu cerrahi yöntem tip 2 diyabet hastalarında tercih edilir. Çünkü Tip 1 diyabette insülin rezervleri yok olduğu için metabolik cerrahiden bir netice alınamaz.
Günümüzdeki cerrahi uygulamalar beta hücre nakline ve pankreas nakline yöneliktir. Birtakım deneysel çalışmalar yapılmış olsa da, Tip 1 diyabettin cerrahi tedavisine ilişkin başarılı bir sonuç henüz elde edilememiştir.
Şeker Ameliyatı Fiyatları
Fiyat ameliyat yöntemine göre değişiklik arz eder. Ayrıca hastanın durumu, ameliyatın hangi hastanede gerçekleştirileceği ve doktorun hangi uzmanlık seviyesinde olduğu da belirleyici faktörlerdendir.
Şeker ameliyatı fiyatı hakkında bilgi verecek olan, bu ameliyatı gerçekleştirecek hastanedir. Şeker hastalığı ameliyatının çoğu zaman başarıyla gerçekleştirilmesine rağmen, tüm operasyonlar gibi çeşitli riskleri olduğu unutulmamalıdır. Bu hastalarda öncelikli olan cerrahisiz tedavidir. Ancak yukarıdaki şartların tahakkuk etmesi hâlinde, mecbur kalındığı zaman ameliyata başvurulur.